Geschiedenis van de vriendenboekjes: van de 16e eeuw tot nu


Vriendenboekjes kun je beschouwen als de voorlopers van facebook, maar eigenlijk zijn ze veel leuker. Vriendjes en vriendinnetjes vullen het boekje namelijk speciaal voor jouw kind, beantwoorden vragen die niet op facebook staan en versieren persoonlijk hun pagina in het boekje met leuke foto’s, tekeningen, stickers, stiften en noem maar op. Vriendschapsboekjes laten jouw kind andere kinderen veel beter en op een persoonlijke manier kennen dan via facebook. Een duikje in de geschiedenis, hoe is het vriendenboekje ontstaan en waarom is het nog steeds zo populair.

De geschiedenis van het vriendenboekje

In archieven zijn vriendenboekjes gevonden waarin adellijke vrouwen vrienden en familie liedjes, gedichtjes en spreuken in lieten schrijven. De ‘alba amicorum’ – Latijn voor ‘albums van vrienden’ – waren wel anders dan de vriendenboekjes voor kinderen nu. Ze waren vooral bedoeld voor (jong)volwassenen. Jonge adellijke vrouwen gebruikten de boekjes niet alleen om tekeningen, persoonlijke spreuken en gedichten van vrienden en familie in te verzamelen, maar er werd ook volop commentaar gegeven op andermans schrijfsels, er werden onderling grapjes gemaakt en er werd volop geflirt in de boekjes, want mannen schreven er ook in.

De boekjes van toen in vergelijking met nu

Groot verschil is dat de huidige vriendenboekjes vooral op kinderen zijn gericht, terwijl die uit de 16e eeuw vooral door jong volwassenen werden gebruikt. De boekjes van toen waren net als de huidige vriendenboekjes erg levendig en interactief. Ze wisselen van hand tot hand en bijna alle vriendjes en vriendinnetjes schrijven er in. Ook gold in de 16e eeuw hoe meer bijdrages in de vriendenboekje, hoe beter de eigenaresse aan de buitenwereld kon laten zien dat ze populair was. Vergelijk dat maar eens met jouw zoontje of dochtertje die er een sport van maakt om zoveel mogelijk mensen in het boekje te laten schrijven.

Retour van facebook en toename populariteit boekjes

Waar het gebruik van facebook langzaam aan het afnemen is, blijven fysieke vriendenboekjes erg populair onder basisschoolkinderen. Ze zijn zelfs – net als brieven en fotoalbums – weer aan een opmars bezig, omdat je die goed kunt bewaren en terugkijken. Ook zijn vriendenboekjes natuurlijk een stuk persoonlijker en bevatten ze vragen en antwoorden die je kind niet zomaar op de facebook pagina van hun vriendjes zal vinden. Met een vriendenboekje komen ze van alles over ze te weten. Niet alleen praktische zaken zoals iemands leeftijd en adres, maar ook over hoe iemand woont, lievelingskleuren, dromen voor later en ga zo maar door.

Leave a Reply